Realkredit - beregn lån og se om du kan spare penge

Når du skal låne, er du sikkert interesseret i at vælge det lån, der passer bedst til din økonomi. Brug vores nemme realkredit beregnere til at se, hvad de forskellige låntyper koster.

Hvornår kan du spare penge med realkredit?

 • Boligkøb: når du skal finansiere køb af ejerbolig. Der kan være stor forskel på, hvad du skal betale i rente og bidragssats på realkredit afhængig af låntypen og hvor du optager lånet.
 • Lån i friværdi: når du skal finansiere større ting, f.eks. istandsættelse af nuværende bolig eller ny bil, vil et realkreditlån i friværdien ofte være den billigste løsning.
 • Indfri dyre lån: hvis du har andre typer lån, som du kan indfri med billig realkredit.
 • Omlægning af lån: når renten fx. har ændret sig og det kan betale sig at omlægge til en anden type realkredit.

 

Hvad koster realkredit?

Uanset hvilken realkredit låntype der vælges, så skal der betales en løbende ydelse, som består af rente, bidrag og afdrag (medmindre der er tale om et afdragsfrit lån). Renten og kursen på lånet har stor betydning, og som låntager kan det godt betale sig at  orientere sig om vilkårene for de lån, der er tilgængelige.

Se aktuelle kurser og renter

Når der optages et realkreditlån, skal der betales lånesagsgebyr, kurtage, tinglysnings service, tinglysnings afgift og stempelafgift. Omkostningerne bliver overvejende indregnet i lånet, og bliver dermed en del af ydelsen på lånet.

Hvad det koster at optage lån 

Brug ÅOP til at vurdere prisen

ÅOP står for Årlig Omkostning i Procent og inkluderer de omkostninger, som  man skal betale, når der optages lån. Jo lavere ÅOP er, desto billigere er lånet.

Det er en god ide at se på ÅOP, når du vurderer prisen på realkredit. Ved at sammenligne ÅOP for lån hos de udbydere, som du overvejer, kan du få hjælp til at vælge, hvor det bedst kan betale sig for dig at optage lånet. Du kan også bruge ÅOP til at sammenligne prisen på realkredit med helt andre typer af lån, som f.eks. forbrugslån eller billån.

Priser på lån i BRFkredit

 

Billigste realkreditinstitut

Der kan være mange penge at spare ved at vælge det billigste realkreditselskab, så det kan godt betale sig at lave lidt research. F.x valgte flere realkreditinstitutter at øge bidragssatsen på deres realkreditlån i 2016. Når bidragssatsen stiger, bliver det dyrere at låne. Derfor er BRFkredit ofte billigere end de øvrige udbydere på markedet. Dette gælder særligt for lån med variabel rente, men også for lån med fast rente. 

Berlingske sammenligning af priser på lån
Realkreditrådets prisguide

Billigste realkreditlån

ÅOP kan bruges til at fortælle hvilket lån, som er det billigste. Men der kan være flere måde at anskue det på. Det har også betydning, hvad du som låntager prioriterer højest. Det kan f.eks. være, at du ønsker det lån, der har den:

 • laveste månedlige ydelse
 • laveste samlede omkostninger over hele lånets løbetid
 • laveste rente
 • laveste bidragssats

Her kan du blive klogere på, hvilken type lån, der er billigst i hver af de 4 situationer:

Sådan finder du det billigste realkreditlån

Hvad er realkredit?

Realkredit er lån med pant i fast ejendom, som udbydes af et realkreditinstitut. Når man optager et realkreditlån, bliver der samtidig oprettet og tinglyst et pantebrev. Heraf fremgår det, at udbyderen af lånet har et pant i boligen. Det giver låneudbyderen sikkerhed for, at få pengene igen. Og derfor kan man som låntager opnå realkredit til et meget lavt renteniveau.

Finansieringen af lånet stammer fra realkreditinstituttets obligationssalg til investorer – det kan fx være pensionskasser eller udenlandske banker, som har brug for et sikkert sted at placere deres penge. Obligationskurserne svinger i takt med investorernes interesse. Obligationskurserne har direkte betydning for lånets vilkår.

Boligejerne betaler som oftest termin hvert kvartal. Ydelsen på lånet består af:

 • Renter til investor, der ejer obligationerne
 • Bidrag og kursskæring til realkredit instituttet
 • Eventuelt afdrag på lånet til investor

Realkreditlån og kreditforeningslån

 

Andre relevante links:

Kreditforeninger i Danmark
Boliglån