Realkredit til boligkøb og istandsættelse

Realkredit er ofte den billigste og sikreste form for boligfinansiering. Her kan du få hjælp til at vælge den type realkredit, som passer bedst til din økonomi.

Hvornår er realkredit interessant?

 • Når du skal finansiere køb af ejerbolig. Du kan låne op til 80% af boligens værdi med realkredit. 5% skal komme fra opsparing og resten kan finansieres med banklån.
 • Når du skal finansiere større ting, f.eks. istandsættelse af nuværende bolig eller ny bil, vil et lån i friværdien ofte være den billigste løsning.
 • Når du har anden dyr gæld, kan der være penge at spare ved at indfri gælden med billig realkredit.
 • Når omkostningerne på dit nuværende realkreditlån er steget, kan det måske betale sig at skifte realkreditinstitut.

 

Hvad er realkredit?

Realkredit er lån med pant i fast ejendom, som udbydes af et realkreditinstitut. Når man optager et realkreditlån, bliver der samtidig oprettet og tinglyst et pantebrev. Heraf fremgår det, at udbyderen af lånet har et pant i boligen. Det giver låneudbyderen sikkerhed for, at få pengene igen. Og derfor kan man som låntager opnå realkredit til et meget lavt renteniveau.

Finansieringen af lånet stammer fra realkreditinstituttets obligationssalg til investorer – det kan fx være pensionskasser eller udenlandske banker, som har brug for et sikkert sted at placere deres penge. Obligationskurserne svinger i takt med investorernes interesse. Obligationskurserne har direkte betydning for lånets vilkår.

Boligejerne betaler som oftest termin hvert kvartal. Ydelsen på lånet består af:

 • Renter til investor, der ejer obligationerne
 • Bidrag og kursskæring til realkredit instituttet
 • Eventuelt afdrag på lånet til investor

 

Hvad koster realkredit?

Uanset hvilken realkredit låntype der vælges, så skal der betales en løbende ydelse, som består af rente, bidrag og afdrag (medmindre der er tale om et afdragsfrit lån). Renten og kursen på lånet har stor betydning, og som låntager kan det godt betale sig at  orientere sig om vilkårene for de lån, der er tilgængelige.

Se aktuelle kurser og renter

Når der optages et realkreditlån, skal der betales lånesagsgebyr, kurtage, tinglysnings service, tinglysnings afgift og stempelafgift. Omkostningerne bliver overvejende indregnet i lånet, og bliver dermed en del af ydelsen på lånet.

Hvad det koster at optage lån 

Brug ÅOP til at vurdere prisen

ÅOP står for Årlig Omkostning i Procent og inkluderer de omkostninger, som  man skal betale, når der optages lån. Jo lavere ÅOP er, desto billigere er lånet.

Det er en god ide at se på ÅOP, når du vurderer prisen på realkredit. Ved at sammenligne ÅOP for lån hos de udbydere, som du overvejer, kan du få hjælp til at vælge, hvor det bedst kan betale sig for dig at optage lånet. Du kan også bruge ÅOP til at sammenligne prisen på realkredit med helt andre typer af lån, som f.eks. forbrugslån eller billån.

Priser på lån i BRFkredit

Billigste realkreditinstitut

Der kan være mange penge at spare ved at vælge det billigste realkreditselskab, så det kan godt betale sig at lave lidt research. F.x valgte flere realkreditinstitutter at øge bidragssatsen på deres realkreditlån i 2016. Når bidragssatsen stiger, bliver det dyrere at låne. Derfor er BRFkredit ofte billigere end de øvrige udbydere på markedet. Dette gælder særligt for lån med variabel rente, men også for lån med fast rente. 

Berlingske sammenligning af priser på lån
Realkreditrådets prisguide

Billigste realkreditlån

ÅOP kan bruges til at fortælle hvilket lån, som er det billigste. Men der kan være flere måde at anskue det på. Det har også betydning, hvad du som låntager prioriterer højest. Det kan f.eks. være, at du ønsker det lån, der har den:

 • laveste månedlige ydelse
 • laveste samlede omkostninger over hele lånets løbetid
 • laveste rente
 • laveste bidragssats

Her kan du blive klogere på, hvilken type lån, der er billigst i hver af de 4 situationer:

Sådan finder du det billigste realkreditlån

 

Låntyper

hvad er realkredit

Der findes i dag langt flere varianter af realkredit end tidligere. Men helt grundlæggende er der tale om to forskellige typer af lån:

 • fast rente i hele lånets løbetid
 • variabel rente som fastsættes fra et halvt til 10 år ad gangen

Lån med fast rente

Denne type lån har fast rente i hele lånets løbetid. Det betyder, at du kender renten i hele lånets løbetid, som standard er 30 år. Selvom rente stiger, vil din ydelse ikke bliver påvirket. Lånet omtales normalt efter den rente, der kendetegner lånet, fx 1% lån, 1,5% lån2% lån, eller 2,5% lån.

Lån med fast rente har oftest en højere rente end lån med variabel rente, til gengæld er bidragssatsen typisk lavere.

Lån med variabel rente

For variabelt forrentede lån er det længden af perioden med fast rente, der varierer, fx F1 lånF3 lån eller F5 lån. For F1 lån er renten fast i 1 år ad gangen, før lånet skal refinansieres igen og der fastsættes en ny rentesats for den kommende periode. 

Hvis renten stiger, vil din ydelse på lånet også stige, når lånet bliver refinansieret.

Denne type lån har oftest den laveste rente, men en højere bidragssats en lån med fast rente.

Løbetid

Løbetiden på et realkreditlån i BRFkredit kan maksimalt være 30 år. Obligationerne bag ved lånet styrer løbetiden. Når du vælger løbetiden på det lån, som du ønsker at optage, skal du dels tage højde for, hvor meget du er villig til at afdrage på lånet pr termin, og dels tage højde for levetiden på dét, du vil bruge pengene til. Et nyt badeværelse kan sikkert vare 30 år, mens en bil ikke vil vare så længe.

Afdragsfrihed

Når du vælger realkredit, har du mulighed for at tilvælge en periode, hvor du ikke betaler afdrag på lånet. Det forudsætter, at du bliver godkendt til et afdragsfrit lån. Den afdragsfri periode kan vare op til 10 år. Efter den afdragsfri periode skal der som udgangspunkt betales afdrag på lånet. Hvis din økonomi kan godkendes til en ny afdragsfri periode, så er der mulighed for det.

Afdragsfrie lån

Andre relevante links:

Kreditforeninger i Danmark
Boliglån

Fordele ved at være kunde i BRFkredit

 • Du får et lån til en konkurrencedygtig pris i Danmarks måske billigste realkreditinstitut
 • Du kan selv bestemme hvilke lån du vil have, og hvornår de skal udbetales
 • Du får hurtigt et lånetilbud. Så kan du kurssikre lånene og sikre boligydelsen
 • Du kan få en fuld finansiering af boligen med både realkredit og boliglån
 • Du kan holde møde med vores rådgivere hjemme hos dig selv, hvor du har dine dokumenter
 • Du kan få stillet en bankgaranti over for sælger om, at du kan betale købesummen
 • Du behøver ikke nødvendigvis at skifte din lokale bank for at få et billigt lån i BRFkredit

Og så er du altid velkommen til at kontakte vores Kundecenter, hvis du har brug for gode råd.

Bliv kontaktet af en rådgiver