Sådan finder du det billigste realkreditlån

Her kan du få hjælp til at finde det billigste realkreditlån, som også passer til dine behov og din økonomi.

Når du vil finde det billigste realkreditlån, skal du starte med at spørge dig selv, hvordan du ønsker, at lånet skal være det billigst mulige. Det kan f.eks. være det realkreditlån, der har:

  • den laveste månedlige ydelse
  • de billigste omkostninger over hele lånets løbetid
  • den billigste rente
  • den billigste bidragssats

Der er stor forskel på hvilket realkreditlån, der er billigst, afhængig af hvad du prioriterer højest.

 

Beregn billigste realkreditlån

Med vores låneberegnere kan du beregne ydelsen for de forskellige låntyper og se, hvad er det billigste realkreditlån. Du kan også se rente, bidragssats og samlede omkostninger over hele lånets løbetid. Det giver dig et godt udgangspunkt for at vælge det realkreditlån, der passer bedst til dig.  

 

Hvad er det billigste realkreditlån?

Herunder kan du læse nogle generelle retningslinjer til, hvordan du finder frem til det billigste realkreditlån. Men der kan være mange forskellige ting, der spiller ind, når du skal finde det billigste realkreditlån, som også passer til din situation. Vi anbefaler derfor, at du tager en rådgiver med på råd, for der er fordele og ulemper ved at vælge det lån, der umiddelbart ser ud til at være det billigste.

Hvilket realkreditlån har den laveste ydelse?

Du får den laveste månedlige ydelse på dit realkreditlån ved at vælge et realkreditlån med en variabel rente og afdragsfrihed. Det kan fx være et F1 lån eller et F3 lån med afdragsfrihed. Det vil normalt give den laveste månedlige ydelse i den periode, hvor du har afdragsfrihed, dvs. op til 10 år.  Hvis du vælger denne låntype, så betaler du nemlig kun en lav rente og bidragssats på realkreditlånet og udskyder afdrag på lånet. Herefter skal du betale afdrag på lånet, og så vil den månedlige ydelse stige.

Hvad er det billigste realkreditlån over hele lånets løbetid?

De billigste samlede omkostninger på et realkreditlån over hele lånets løbetid opnår du ved at vælge et fastforrentet realkreditlån med så kort løbetid som muligt. Det kan fx være et 2% lån over 20 år i stedet for 30 år som er den normale løbetid på et realkreditlån. Når du vælger denne type realkreditlån, vil du dels opnå en billigere bidragssats, og dels skal du kun betale renter og bidragssats i 20 år frem for 30 år.
Beregn samlede omkostninger over tid

Hvilket realkreditlån har den billigste lånerente?

Den billigste lånerente opnår du som regel ved at vælge et realkreditlån med variabel rente, som du afdrager på. Det kan fx være et F kort lån, et F1 lån eller et F3 lån. Det har de sidste mange år været de låntyper, som har haft den billigste rente. Til gengæld vil renten kun blive fastsat for hhv. 1/2 år, 1 år og 3 år ad gangen.

Hvilket realkreditlån har den billigste bidragssats

Den billigste bidragssats får du ved at vælge et fastforrentet realkreditlån med afdrag i en bolig, hvor du samtidig har en solid friværdi i boligen. Som låntager bliver du nemlig 'præmieret' for at vælge en låntype med fast rente, som regnes for et mere sikkert realkreditlån. Det reducerer også risikoen for realkreditselskabet, hvis du har en god opsparing i boligen.
Se analyse af bidragssatser fra Forbrugerrådet Tænk Penge

Billigste realkreditinstitut 2016

I 2016 har nogle realkreditinstitutter valgt at sætte bidragssatsen på realkreditlån op. Mens vi fx i BRFkredit har valgt at holde bidragssatsen uændret. Derfor er der nogle realkreditinstitutter, som er billigere end andre. Dette gælder særligt for realkreditlån med variabel rente, som fx  F1 lån og F3 lån. Valg af det billigste realkreditinstitut kan derfor have stor indflydelse på, hvordan du får det billigste realkreditlån. Så det kan godt betale sig at lave lidt research.

Berlingske prissammenligning på lån
Finanstilsynets prisguide

Få et tilbud på det billigste realkreditlån

Hvis du overvejer at købe bolig, låne i din opsparing i boligen eller omlægge dit nuværende realkreditlån, så er du meget velkommen til at få et uforpligtende lånetilbud i BRFkredit. Vi er nemlig ikke bange for at få sammenlignet priser med vores kollegaer i branchen. Du skal selvfølgelig vælge det billigste realkreditinstitut, som du kan finde. Alt andet giver ikke mening.
Vi hjælper dig gerne med vores bud på et billigt realkreditlån, som passer til din økonomi, risikoprofil og tidshorisont.

 

Rente og obligationskurser på realkreditlån

Renten på realkreditlån er meget lav i øjeblikket. Det betyder som udgangspunkt, at realkreditlån er billige over en bred kam sammenlignet med andre låneformer.

Den billigste rente på realkreditlån opnår du som oftest ved at vælge et rentetilpasningslån. Det er en låntype, hvor renten bliver tilpasset relativt ofte, fx et F1 lån eller et F3 lån, hvor renten bliver fastsat for hhv. 1 og 3 år ad gangen. Med denne låntype kan du risikere, at renten på lånet stiger i modsætning til et fastforrentet lån, hvor renten er fast i hele lånets løbetid. Hvis du ønsker et fastforrentet lån, så er det en fornuftig tommelfingerregel at vælge en rentesats, hvor kursen på obligationen er så tæt på kurs 100 som muligt. Så undgår du kurstab. Er kursen over 100, kan der ikke tilbydes lån til den pågældende rentesats.

Se aktuelle realkredit kurser

 

Kortere løbetid betyder billigere realkreditlån

Den normale løbetid på realkreditlån regnes for at være 30 år. Men du opnår både en billigere rente og billigere samlede omkostninger på dit realkreditlån, hvis du har luft i din økonomi til at vælge en kortere løbetid på fx 20 år eller 10 år. Det kan være fristende at vælge kort løbetid for at spare penge, men som udgangspunkt er det en god ide at vælge løbetid efter, hvor meget du er villig til at afdrage på lånet pr termin samt levetiden af på det, du bruger pengene til. Hvis du køber et nyt tag kan en løbetid på 30 år være passende, men hvis du køber en bil, så bør løbetiden være maksimalt 7-8 år.

Afdragsfrihed giver billigere ydelse på dit realkreditlån

Det er muligt at få en afdragsfri periode på realkreditlån i op til 10 år. I perioden med afdragsfrihed betaler du bidrag og renter, men ikke afdrag på lånet. Det betyder, at din ydelse bliver markant lavere end på et lån, hvor du nedbringer gælden. Når afdragsfriheden udløber, skal du betale afdrag på realkreditlånet. Så du slipper altså ikke for at betale afdragene, men udskyder afbetalingen på lånet. Efter perioden med afdragsfrihed vil ydelsen derfor stige.
Læs mere om afdragsfrihed

Brug ÅOP til at finde billigste realkreditlån

ÅOP betyder Årlig Omkostning i Procent, og det er et tal, som skal oplyses ifm udbud af lån. Også for udbydere af realkreditlån. ÅOP tager højde for gebyrer, renter og eventuelt andre udgifter, som skal betales ved optagelse af et lån. Derfor kan det godt betale sig at holde øje med ÅOP, inden du vælger det, du tror, der er det billigste realkreditlån eller det billigste realkreditinstitut.

Typer af realkreditlån

Der findes en række forskellige realkreditlån med fast rente: 
fx 1 pct lån, 1,5 pct lån2 pct lån, 2,5 pct lån, 3 pct lån, 3,5 pct lån, 4 pct lån og 5 pct lån.
Realkreditlånet er billigere jo lavere renten er, så det gælder om at slå til og omlægge eksisterende realkreditlån, når renten er lav.

For variabelt forrentede lån er det fastrenteperioden, der varierer
fx F1 lånF3 lån, F5 lån og F10 lån.
Her er det ikke nødvendigvis dét realkreditlån, der har den højeste eller laveste fastrenteperiode, som er det billigste. 

Det er muligt at optage et billigt realkreditlån op til 80% af ejendommens værdi (75% for fritidshuse). Den resterende del af finansieringen op til 95%, også kaldet restfinansiering kan dækkes ved hjælp af et såkaldt boliglån, som traditionelt har en højere rente end realkreditlånet. Ved køb af bolig skal du som udgangspunkt selv have sparet op det, der svarer til 5% af boligens værdi.
Boliglån
Realkreditlån og kreditforeningslån