Forældrekøb af lejlighed - køb bolig til dit barn

Det kan være vanskeligt for unge mennesker at få en billig lejebolig i de større danske byer. Derfor vælger nogle forældre at gøre et forældrekøb.

Hvad er forældrekøb?

Forældrekøb er, når en forældre eller forældrepar køber en lejlighed, et rækkehus eller en anden bolig, med det formål at leje den ud til deres barn, fx hvis de skal studere. Naturligvis er det ofte forældre, der står bag købet, men der er intet krav om familierelationer. Det kan lige så godt være bedsteforældre, en onkel eller tante, en kollega osv.

Ved et forældrekøb kan du hjælpe dit barn med en bolig og måske samtidig gøre en god investering.

Med de nuværende skatteregler kan det gøres mod et forholdsvis lille likviditetstab for forældrene. Vælger forældrene at finansiere lejlighedskøbet med et afdragsfrit lån, er den månedlige udgift endnu mindre.

Eksempel på forældrekøb i København

Køber forældrene en lejlighed til 975.000 kr. og finansierer lejligheden med 80% realkredit og 15% boliglån, er likviditetsbelastningen ved de nuværende regler 1.308 kr. pr. måned.

Med et afdragsfrit realkreditlån er der mulighed for at spare 1.563 kr. Likviditetseffekten ved at skaffe datteren/sønnen et sted at bo bliver derefter et plus på 255 kr. pr. måned. Konsekvensen er selvfølgelig, at opsparing i boligen mindskes, når der kun afdrages på boliglånet.

Der opbygges alene opsparing i lejligheden ved at afdrage på boligkreditten og eventuelt, hvis handelsværdien stiger.

Økonomi for forældrene ved forældrekøb

Ydelse 1. år Uden afdragsfrihed Med afdragsfrihed
Lejeindtægter 36.300 36.300
Fællesudgifter -8.766 -8.766
Ejendomsskat -4.620 -4.620
Ydelse - realkredit -41.809 -24.777
Ydelse - boliglån -14.864 -14.864
Skattebesparelse 8.708 6.982
Likviditets effekt pr. år -15.694 3.063
Heraf opsparing 23.749 3.460
Likviditetseffekt pr. måned -1.308 255

Det forudsat, at den ene af forældrene betaler topskat, og at de tilsammen har en negativ kapitalindkomst. Der er beregnet efter virksomhedsordningen. Kurser primo juli 2017. Beregningerne er inkl. alle omkostninger.

* Fastforrentet lån, 30 års løbetid, 120 kvartårlige terminer,  fast rente 2%, debitorrente 2,02%, ÅOP 3,08%, hovedstol 824.874 kr., udbetalt beløb 780.000 kr., samlede omkostninger (ekspeditionsgebyr, tinglysningsservice, tinglysningsafgift, kurtage, kurstab, renter og bidrag) 407.646 kr., samlet tilbagebetaling 1.190.023 kr., mdl. ydelse før skat (første år) 3.484 kr. Anvendt kurs: 97,39 og bidragssats: 0,6299 % p.a. Krav om brandforsikring af den pantsatte ejendom.
 

* Fastforrentet lån, 30 års løbetid, 120 kvartårlige terminer, heraf 10 afdragsfrie år, fast rente 2%, debitorrente 2,02%, ÅOP 3,32%, hovedstol 840.119 kr., udbetalt beløb 780.000 kr., samlede omkostninger (ekspeditionsgebyr, tinglysningsservice, tinglysningsafgift, kurtage, kurstab, renter og bidrag) 550.758 kr., samlet tilbagebetaling 1.332.204 kr., mdl. ydelse før skat (første år) 2.065 kr. Anvendt kurs: 96,65 og bidragssats: 0,636 % p.a. i perioder med afdrag og 0,9398 % p.a. i perioder uden afdrag. Krav om brandforsikring af den pantsatte ejendom.
 

* Banklån: 20 års løbetid, 80 kvartårlige terminer, variabel rente 7,5%, debitorrente 7,71%, ÅOP 8,38%, hovedstol 153.343 kr., udbetalt beløb 146.250 kr., samlede omkostninger (bevillingsomkostninger, tinglysningsafgift, påtegning af ejerpantebrev og renter) 151.041 kr., samlet tilbagebetaling 298.253 kr., mdl. ydelse før skat (første år) 1.239 kr. Krav om brandforsikring af den pantsatte ejendom.

* Fastforrentet lån, 30 års løbetid, 121 kvartårlige terminer,  fast rente 2%, debitorrente 2,02%, ÅOP 3,5%, hovedstol 531.831 kr., udbetalt beløb 500.000 kr., samlede omkostninger (ekspeditionsgebyr, tinglysningsservice, tinglysningsafgift, kurtage, kurstab, renter og bidrag) 298.728 kr., samlet tilbagebetaling 798.728 kr., mdl. ydelse før skat (første år) 2.407 kr. Anvendt kurs: 97,39 og bidragssats: 1 % p.a. Krav om brandforsikring af den pantsatte ejendom.

 

Forældrekøb beregning 

Beregn lån til køb af bolig med afdragsfrie perioder

Fordele og ulemper ved forældrekøb

For mange unge kan det være både svært at komme til og dyrt at bo til leje i de større byer, her kan et forældrekøb være til stor hjælp. Det kan lyde som en dyr løsning at købe en lejlighed til sit barn. Men sådan behøver det ikke at være. De lave renter har gjort det økonomisk overkommeligt for flere.

Fordele:

 • Dit barn får et sted at bo og til en husleje, der er til at betale
 • Dit barn har mulighed for at søge boligsikring
 • Afhængig af prisudviklingen, kan det være en god investering

Ulemper:

 • Der er en del administrative opgaver forbundet med forældrekøb og flere krav, hvis du fx bruger virksomhedsordning
 • Værdistigningen er skattepligtig, når du sælger lejligheden
 • Afhængig af prisudviklingen kan det være en dårlig investering
 • Gode råd om forældrekøb

  Hvis du overvejer et forældrekøb, er her et par gode råd, du bør læse:

  Undersøg om lejligheden må udlejes

  I ejerforeningens vedtægter står der, om lejligheden må udlejes. Du kan risikere, at udlejning ikke er tilladt.

  Fastsæt en husleje, som både Skat og kommunen kan acceptere

  Huslejen må ikke sættes for billigt, da du kan risikere at blive beskattet af differencen mellem huslejen og det, den burde være ifølge markedet. Det er Huslejenævnet som kan afgøre, om en husleje er rimelig. Huslejenævnets afgørelse er bindende.

  Udlejning af bolig er omfattet af Lejeloven

  Det er altid en god idé at indgå en formel lejekontrakt med dit barn, hvor vilkårene for lejeforholdet er beskrevet. Det er også et krav, at der er en lejekontrakt, hvis der skal søges om boligsikring.

  Dit barn har mulighed for at få boligsikring

  Om der kan opnås boligsikring afhænger af huslejen, boligens størrelse og den personlige indkomst, formue, samt om der er småbørn i husstanden. Boligsikring er skattefri. Hvis dit barn fremlejer et eller flere værelser i boligen, nedsættes boligsikringen forholdsmæssigt.

  Undgå skattesmæk, når du sælger igen

  Tag højde for, at du skal betale skat af overskuddet ved et salg. Du kan dog undgå at blive beskattet, hvis du efterfølgende selv bor i lejligheden over en længerevarende periode, og Skat ikke vurderer, at det kun er proforma.

  Lejligheden kan bruges som arveforskud

  Du har mulighed for at sælge lejligheden til dit barn til en pris, der er 15% under den seneste offentlige vurdering.

 • Regler for forældrekøb

  Der er en del regler i forhold til skat, der er gældende ved forældrekøb. Det kan derfor være en stor hjælp med juridisk vejledning. Hos BRFkredit kan du tage vores rådgivere med på råd, hvis du overvejer et forældrekøb. Vi kalder det BRF Køberrådgivning™. Vi samarbejder med dygtige boligadvokater i hele landet, som står klar til at rådgive dig om forældrekøb.

  Læs mere om BRF Køberrådgivning

   

 • Omvendt forældrekøb

  Man hører ofte om forælder, der køber boliger til deres børn. Men nu bliver det mere og mere udbredt, at det er børnene, der sørger for et hjem til deres forældre - et såkaldt omvendt forældrekøb. Det kan ofte vise sig at være en økonomisk fordel for begge parter rent skattemæssigt.

Økonomien ved forældrekøb

Det kan være kompliceret at lave en beregning af økonomien ved et forældrekøb, så det kan være en god ide at få hjælp af en rådgiver. Det er en mulighed at vælge afdragsfrie lån til finansiering, men mulighederne er mange, og det kræver omtanke og individuel rådgivning at vælge rigtigt. 

Du er altid velkommen til at ringe til vores Kundecenter på 70 10 21 00, hvis du har spørgsmål til forældrekøb.